Vejce
Téma: Struktura, složení, význam
Význam
Ø z hlediska výživy patří k nejdůležitějším potravinám
Ø kombinaci s bramborami nebo obilovinami mohou být vhodnou alternativou pro maso a...
Téma: Tuky
Charakteristika
Tuky mají nejvyšší energetickou hodnotu ze všech potravin.
V tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K.
Tuky jsou bílé, čiré, žluté nebo žlutozelené, charakteristickou vůni i chuť.
Přepálením tuků vzniká zdraví škodlivá látka – akrolein.
Dělení...
Téma: Zařízení pro tepelné zpracování pokrmů
Hlavní výrobní činností provozoven společného stravování je tepelné zpracování pokrmů.
Suroviny jsou zpracovány podle technologických postupů vařením, dušením, pečením, smažením.
Vybavení provozoven odpovídá sortimentu, množství a...
Bezmasé pokrmy
Význam BP :
snižují spotřebu masa ve stravě
obohacují (vitamíny, minerální látky hlavně u zeleninových, luštěninových, obilných pokrmů), a zpestřují jídelníček
jsou lehce stravitelné
někdy je zde časová úspora
oblíbená je možnost kombinace různých...
Bezmasé pokrmy z vajec
Pro přípravu vaječných pokrmů používáme pouze čerstvá slepičí vejce.
Nepodáváme vejce nedokonale tepelně upravená (řídký žloute) pro možnost nákazy salmonelou .
Vejce vařená ve skořápce
Vejce vložíme do vařící vody a vaříme :
naměkko - 2 - 3...
Omeleta se špenátem - 130g - minutka - na pánvi rozehřejeme tuk, přilijeme osolená vejce, promícháme je vidličkou a necháme mírně zapéci. Do středu omelety navršíme porci upraveného špenátu, omeletu opatrně zabalíme a na mírném ohni dopečeme. Hotovou omeletu překlopíme na teplý talíř a...
Téma: Zařízení pro tepelné zpracování pokrmů
OHŘÍVACÍ STOLIČKY
- jsou určeny pro vaření ve velkých a těžkých nádobách
- malá výška usnadňuje...
Téma : Pokrmy z hovězího masa
Hovězí maso řadíme mezi masa jatečných zvířat. Získává se z jalovic, býků, krav a volů. Nejkvalitnější je z kusů do stáří dvou let. Maso je červené (kratší tepelná úprava) mírně prorostlé tukem (lůj, bílé barvy) u starších kusů je temně...
Krájení na plátky - závitky
Španělský ptáček
Omyté maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí. Plátky naplníme hranolky slaniny, měkkého salámu, kyselým ...
Téma : Pokrmy z hovězího masa
Maso upravené v celku - hovězí pečeně (dušené hovězí pečeně)
Hovězí pečeně přírodní (Přírodní hovězí pečeně)
Předběžně upravené hovězí maso ze zadního protkneme slaninou , osolíme, opepříme. Maso opečeme po všech stranách na připraveném...
Telecí maso
Význam telecího masa a jeho použití
Telecí maso patří mezi bílé druhy a je velmi vhodné na přípravu diet
a pro diferencovanou stravu. Má světle růžovou barvu, ledvinka je obrostlá lojem. Syrové maso je cítit po mléce. Telecí maso má velké množství vody a poměrně rychle se kazí, je...
Téma: Pokrmy z vepřového masa
Získáváme z prasat - vepřů nejkvalitnější vepřové je z kusů ve stáří 7-10 měsíců o hmotnosti 110 kg. Maso je hlavním produktem, dále jsou využívány vnitřnosti, krev a tuk - sádlo. Vedlejšími produkty je kůže a střeva (18-20 metrů ).
Na jakost má...
Příprava plněných mas - kapsy
Vitoša vepřový bůček
jemně mletý vepřový a hovězí ořez, sůl, pepř, cibule, vejce, žemle, hrášek a dušené žampiony, do šťávy přidáme rajský protlak
Vepřový bůček na turistický způsob
žemle na kostičky, mléko, vejce, slanina, kapie, sůl, pepř, petrželka, kmín
Vepřový...
TÉMA: Vepřové hody
Speciální výrobky české kuchyně
Patří mezi tradiční české slavnosti, na niž se připravují mnohé speciality. V časech minulých se tradiční „ zabijačká “,připravovala v zimním období tzv. masopustu. Důvodem byla i kazivost výrobků - nebyly...
Moje další stánky
www
02.02.2011 12:19
www.filmworld.webnode.cz
nově aktualizované....
www.harryho-svet.webnode.cz
Novinky
Informace pro žáky
15.06.2010 16:17
https://kucharskeprace.rajce.idnes.cz
fotky k1 od třídní
další fotky na rajčeti stačí napsat https://rajce.idnes.cz do vyhledávání napsat oveckajimmy a tam najdete fotky ze zoo a pivovaru anebo do vyhledáváni na tom webu napište kucharskeprace1 jsou tam fotky druháků a třetáku a dinopark