Zařizení pro tepelné zpracování pokrmů

18.10.2010 18:28

Téma: Zařízení pro tepelné zpracování  pokrmů

OHŘÍVACÍ STOLIČKY

 

-         jsou určeny pro vaření ve velkých a těžkých nádobách

-         malá výška usnadňuje manipulaci

-         vyrábějí se v několika velikostech, možnost různých výkonů

 

podle zdroje energie

-         plynové (mají dvojitý kruhový hořák, plynový kohout)

-         elektrické (kruhový plát se zabudovanými topnými tělesy, el. přepínač)

 

 

Smažící pánve

 

-         slouží ke smažení potravin, opékání, k dušení

-         příprava základů a omáček,

-         zdroj energie – plyn, elektřina

-         základem zařízení je chromniklová nebo litinová pánev uložená v ose

-         vyhřívání – plynovými hořáky nebo elektrickými topnými tělesy na dně pánve

-         teplota udržovaná automaticky – termostatem

-         vyprazdňování pánve – postupné vyklápění v ose šroubovým převodem (ručně nebo elektricky)

-         pánev je kryta odklápěcím poklopem, může v provedení tlakového vaření s pojišťovacím ventilem.

 

Ponorné smažiče

 

-         v různých velikostech s jednou nebo dvěma vanami

-         stavebnicový systém, lze ustavit do kolony dle potřeby

-         základem je vana z chromniklové oceli, ve které jsou zabudovaná pevná nebo výklopná elektrická topná tělesa

-         výkon těles regulován termostatem

-         ve spodní části smažící nádoby v prostoru pod topným tělesem je tzv. „chladná zóna“, v tomto prostoru je teplota tuku nižší než nad topným tělesem. Kousky potravin, které při smažení padají ke dnu vany, kde jsou zachyceny na celoplošném sítu, nejsou dále smaženy a tím nedochází k předčasnému znehodnocení oleje. Síto lze kdykoli během smažení vyjmout a vyčistit

-         v nejnižší části vany je výpustný kohout

-         potraviny ke smažení se ukládají do koše z chromniklového pletiva, koš se vkládá do vany s rozpáleným olejem