Zařizení pro tepelné zpracování pokrmů
Téma: Zařízení pro tepelné zpracování pokrmů
OHŘÍVACÍ STOLIČKY
- jsou určeny pro vaření ve velkých a těžkých nádobách
- malá výška usnadňuje manipulaci
- vyrábějí se v několika velikostech, možnost různých výkonů
podle zdroje energie
- plynové (mají dvojitý kruhový hořák, plynový kohout)
- elektrické (kruhový plát se zabudovanými topnými tělesy, el. přepínač)
Smažící pánve
- slouží ke smažení potravin, opékání, k dušení
- příprava základů a omáček,
- zdroj energie – plyn, elektřina
- základem zařízení je chromniklová nebo litinová pánev uložená v ose
- vyhřívání – plynovými hořáky nebo elektrickými topnými tělesy na dně pánve
- teplota udržovaná automaticky – termostatem
- vyprazdňování pánve – postupné vyklápění v ose šroubovým převodem (ručně nebo elektricky)
- pánev je kryta odklápěcím poklopem, může v provedení tlakového vaření s pojišťovacím ventilem.
Ponorné smažiče
- v různých velikostech s jednou nebo dvěma vanami
- stavebnicový systém, lze ustavit do kolony dle potřeby
- základem je vana z chromniklové oceli, ve které jsou zabudovaná pevná nebo výklopná elektrická topná tělesa
- výkon těles regulován termostatem
- ve spodní části smažící nádoby v prostoru pod topným tělesem je tzv. „chladná zóna“, v tomto prostoru je teplota tuku nižší než nad topným tělesem. Kousky potravin, které při smažení padají ke dnu vany, kde jsou zachyceny na celoplošném sítu, nejsou dále smaženy a tím nedochází k předčasnému znehodnocení oleje. Síto lze kdykoli během smažení vyjmout a vyčistit
- v nejnižší části vany je výpustný kohout
- potraviny ke smažení se ukládají do koše z chromniklového pletiva, koš se vkládá do vany s rozpáleným olejem