pro zobrazeni učiva kliknout zde

03.01.2011 16:40

Téma : Pokrmy z hovězího masa

 

Maso upravené v celku - hovězí pečeně (dušené hovězí pečeně)

 

Hovězí pečeně přírodní (Přírodní hovězí pečeně)

 

Předběžně upravené hovězí maso ze zadního protkneme slaninou , osolíme, opepříme. Maso opečeme po všech stranách na připraveném cibulovém základu. Podlijeme vývarem B a dusíme doměkka. Během dušení podléváme, obracíme a přeléváme šťávou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zaprášením. Provaříme dochutíme solí (pepřem ). Dobře provařená a přeceděná  šťáva má výraznou chuť, na povrchu je lesklá tukem.

Př: RUB, RUR

 

RUB – různě upravené brambory

RUR – různě upravená rýže

RUK – různě upravený knedlík

 

Zahuštění zaprášením:

Ø      měkké maso vyjmeme

Ø      šťávu vydusíme na tuk

Ø      zaprášíme hladkou moukou

Ø      orestujeme

Ø      zalijeme tekutinou – voda, vývar B

Ø      rozšleháme

Ø      provaříme

Ø      dochutíme

Ø      přecedíme

Ø      šťáva je na povrchu lesklá tukem

 

KO:

1)         TP přírodní hovězí pečeně.

2)         TP zahuštění zaprášením.


 

Téma : Pokrmy z hovězího masa

 

Maso upravené v celku - hovězí pečeně (dušené hovězí pečeně)

 

 

Hovězí pečeně na česneku

Upravuje se stejným způsobem jako hovězí pečeně přírodní. Maso dříve než dáme opéci na cibulový základ, potřeme třeným česnekem a solí.

Přílohy : bramborový knedlík, špenát

 

Hovězí pečeně znojemská

Upravuje se stejným způsobem  jako hovězí pečeně přírodní. Do hotové šťávy přidáme nakrájené sterilované okurky.

Přílohy : RUB, rýže dušená, knedlíky houskový, zeleninové saláty

 

Hovězí pečeně na houbách

Upravuje se stejným způsobem jako hovězí pečeně přírodní. Sušené houby propláchneme, uvaříme doměkka. Vývar z hub přecedíme na maso při dušení. Vařené houby překrájíme a přidáme do přeceděné šťávy.

Přílohy : RUB, rýže dušená, knedlík houskový a zeleninové saláty

 

Hovězí pečeně na žampiónech

Upravujeme stejným způsobem jako hovězí pečeně přírodní, ale neprotýkáme slaninou. Do hotové přeceděné šťávy vložíme nakrájené dušené žampióny na másle.

Přílohy : RUB, rýže dušená, knedlík houskový a zeleninové saláty

 

KO:

1)         Výše uvedené TP., vhodné přílohy.      


 

Téma : Pokrmy z hovězího masa

 

Maso upravené v celku - hovězí pečeně (dušené hovězí pečeně)

 

Plněné, protýkané

 

Hovězí pečeně štěpánská

Upravuje se podobným způsobem jako hovězí pečeně přírodní. Do dílu syrového masa prořízneme kapsu, naplníme ji natvrdo uvařenými vejci a kapsu zašijeme, nebo uzavřeme špízem. Hmotnost porce masa je 72 gramů.

Přílohy : RUB, rýže dušená, zeleninové saláty

 

Hovězí pečeně pražská

Upravuje se obdobným způsobem jako hovězí pečeně přírodní. Do syrového masa prořízneme kapsu a naplníme směsí míchaných vajec se šunkovým salámem a sterilovaným nebo mraženým hráškem. Kapsu zašijeme nebo uzavřeme špízem.

Náplň : Na oleji opečeme salám nakrájený na kostičky, přidáme hrášek, zalijeme vejci a mícháme, až se srazí.

Přílohy : RUB, rýže dušená, zeleninové saláty

 

Další příklady:

Hovězí pečeně protýkaná zeleninou

Omyté maso nakrájené po vláknech na díly o hmotnosti 1-1,5 kg. Maso protýkáme kořenovou zeleninou nakrájenou na klínky, osolíme, opečeme a vložíme na cibulový základ a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme zaprášením. Přeceděnou šťávu zjemníme syrovým máslem.

Přílohy : RUB, rýže dušená, knedlík houskový

 

Hovězí pečeně na rajčatech

Díly masa předběžně upravené osolíme a opečeme na cibulovém základu, přidáme rajčata. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zahustíme zaprášením, provaříme, přidáme druhou půlku rajčat a necháme je rozvařit. Šťávu procedíme, rajčata do šťávy propasírujeme, nakonec zjemníme máslem. Rajčata můžeme nahradit rajčatovým protlakem.

Přílohy : brambory vařené, těstoviny vařené, rýže dušená a knedlík houskový

 

KO:

1)         Výše uvedené TP., vhodné přílohy.      

 


 

Téma : Pokrmy z hovězího masa

 

Maso upravené v celku - hovězí pečeně (dušené hovězí pečeně)

 

Svíčková na smetaně

Omyté maso nakrájíme po vláknech na díly o hmotnosti 1000-1500 g. Maso protkneme slaninou, osolíme, dáme na zeleninový základ + cibule, divoké koření, opečeme, zalijeme a pečeme (dusíme) doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou (zásmažkou). Omáčku provaříme, dochutíme octem nebo citronovou šťávou, cukrem a solí, přecedíme. Hotovou omáčku zjemníme smetanou, již nevaříme.

Přílohy : knedlík houskový

Zeleninový základ : mrkev, celer, petržel

Divoké koření : bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián

Ve školních recepturách dáváme slaninu do základu, zahušťujeme moukou, rozmíchanou v mléce a smetaně, po dochucení, provaření pasírujeme.

 

Ruská hovězí pečeně

Upravuje se stejným způsobem jako svíčková na smetaně. Do omáčky přidáme nakrájené žampióny a hořčici.

Příloha : knedlík houskový

 

KO:

1)         TP svíčkové na smetaně.


 

Téma : Pokrmy z hovězího masa

 

Maso upravené v celku - hovězí pečeně (dušené hovězí pečeně)

 

 

Hovězí pečeně na paprice

Omyté maso předběžně upravené osolíme, opečeme na cibulovo- paprikovém základu a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zalijeme vodou, zahustíme moukou rozmíchané v mléce a smetaně, provaříme 1/2 hodiny a procedíme.

Přílohy : knedlík houskový,  rýže dušená, těstoviny vařené, noky

 

Hovězí pečeně frankfurtská

Omyté maso nakrájené po vláknech na díly protýkáme párkem a osolíme. Maso opečeme, dáme na cibulo-paprikový základ a udusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zalijeme vodou, zahustíme, moukou rozmíchanou v mléce a smetaně 1/2 hodiny provaříme a procedíme. Do omáčky přidáme oloupané párky, nakrájené na kolečka a opečené. Omáčku ještě krátce provaříme.

Přílohy : knedlík houskový,  rýže dušená, vařené, noky

 

Hovězí pečeně cikánská

Omyté maso prošpikujeme, osolíme, opečeme a dusíme na cibulo-paprikovém základu s rajským protlakem. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zaprášením, provaříme, procedíme. Do proceděné šťávy přidáme podušené krájené paprikové lusky, rajčata, sterilovaný okurek.

 

Krájení na nudličky - tokáně

 

Hovězí tokáň

Maso osolené, pepř, opečeme na cibulovém tmavším základě, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem B, dusíme, vyrestujeme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, rozmícháme, provaříme, dochutíme solí, přidáme na tuku orestované papriky krájené na nudličky,společně krátce povaříme.

Přílohy : dušená rýže

 

KO:

1)         Výše uvedené TP.


 

Téma : Pokrmy z hovězího masa

 

Pečení  hovězího  masa – anglickým způsobem

 

Zásady  pečení

n   maso v kusu krájené po vláknech

n   předběžně připravené – odblaníme nebo blány prokrojíme

n   kus naložíme do oleje s kořením

n   okořeněné kosy opékáme na tuku

n   pečeni vkládáme do horké trouby, pečeme pod poklicí

 

Vhodné části :

zadní maso kvalitní - nízký roštěnec, svíčková

 

Pečeme :

n   v troubě (vcelku - anglickým způsobem)

n   na pánvi (porcované  minutky)

n   na roštu (porcované  minutky)

n   na grilu  (porcované minutky)

 

KO:

1)       Popiš zásady pečení hovězího  masa.

1)                 Vyjmenuj vhodné části hovězího masa na pečení.

2)                 Vysvětli způsoby pečení.


 

Téma : Pokrmy z hovězího masa

 

Pečení  hovězího  masa – anglickým způsobem

Používáme nízký roštěnec nebo svíčkovou. Před úpravou maso očistíme od blan a u roštěnce nařízneme šlachy, aby se maso při pečení nekroutilo.Maso potřeme směsí solí,  pepře a marinujeme v oleji. Necháme 2 - 3 hodiny odležet.

Po této dobu do masa vniká chuť  koření, solí a oleje. Maso se stává křehčí.

Maso zprudka opečeme na pánvi po všech stranách a vložíme do trouby péci.  Teplota pečení 60 - 70°C,  délka tepelné úpravy  40 - 60 minut podle velikosti.

Teplotu je nutné dodržovat, protože střed pečeně musí zůstat  růžový.

 

Šťávu připravíme restováním (moučné másla), dochutíme worcestrovou omáčkou a dosolíme. Maso krájíme na velmi tenké plátky.

PŘ: RUB, vařená zelenina

KO:

1)         TP pečení anglickým způsobem

 

Pečení na pánvi, roštu,  na rožni

Hlavní zásady těchto úprav jsou většinou stejné. Očištěné maso ze svíčkové nebo roštěnce krájíme na plátky. Zprudka opečeme a pomaleji dopékáme.Při pečení do masa nepícháme. Po upečení má být maso měkké a šťavnaté.Při přípravě na pánvi maso vkládáme na malé množství oleje.

 

Ze svíčkové krájíme:

n   dvojitý biftek  (300 - 400 g)

n   biftek  (150 - 200 g )

n   svíčkové řezy (2 plátky 150 g )

n   medailonky  (3-5 kusů 150 g )

n   minutkové guláše

 

Z roštěnce krájíme

n   roštěná plátek  (150 g )

n   dvojitá roštěná silnější plátek (200 - 300 g)

 

KO:

1)         TP pečení anglickým způsobem.

2)         Jak krájíme svíčkovou.

1)                 Jak krájíme roštěnec.


 

Téma : Úprava hovězích drobů(vnitřnosti)

Jejich hodnota spočívá v obsahu nerostných látek, vitamínů a stopových prvků. Připravujeme je vařením, dušením, pečením, smažením, ne však všechny druhy. Předběžná příprava je náročná na čas, je i malá výtěžnost, ale jsou oblíbené jako delikatesa.

 

n   nejčastěji připravujeme jazyk, játra, srdce, žaludky, býčí žlázy

n   důsledně dbáme na předběžnou přípravu (žaludek - vykartáčujeme, několikrát provaříme, srdce - zbavíme zbytků krve, atd.).

n   vnitřnosti připravujeme jako samostatný pokrm nebo je používáme k přípravě polévek

 

Uzený jazyk vařený

Jazyk omyjeme, vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme doměkka. Měkké vyjmeme do studené vody a ještě teplé oloupeme a nakrájíme na porce.

Přílohy: bramborová kaše, saláty, kyselý okurek, hrachová kaše, čočka na kyselo.

 

Dušená játra na cibulce

Omytá játra zbavíme blan a žilek. Nakrájíme na stejné kousky, vložíme na slabě růžově osmaženou cibulku, drcený kmín a dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka. Zahustíme zaprášením. Nakonec hotový pokrm osolíme.

Přílohy :vařené brambory, saláty, dušená rýže.

 

Srdce na slanině

Očištěné srdce omyjeme, osolíme a vložíme na cibulovo-slaninový základ, dusíme doměkka. Měkké srdce vyjmeme, šťávu zahustíme zaprášením. Srdce nakrájíme na porce.

Přílohy : vařené brambory, saláty, dušená rýže

 

Srdce na smetaně

Upravuje se obdobným způsobem jako svíčková na smetaně.

Příloha : houskový knedlík

Další příklady:

Dušené ledvinky na cibulce

Zadělávané dršťky

Hovězí vemínko smažené

Smažené býčí žlázy

Tyrolská hovězí játra

 

Dušené ledvinky na cibulce

 

Ledvinky odblaníme v půli rozkrojíme, vyřízneme močovody, nakrájíme na drobné kousky a důkladně spaříme. Spařené propláchneme studenou vodou. Okapané vložíme na cibulový základ, kmín a dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka. Vydušenou šťávu na tuk zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a provaříme. Nakonec hotový pokrm osolíme.

Přílohy : brambory, dušená rýže, saláty

 

KO:

1)                 TP hovězí játra na cibulce

2)                 Zopakovat zeleninové saláty.

3)                 Zopakovat přílohy k pokrmů.

 

Smažené býčí žlázy - modré normy