nový učivo

11.01.2011 19:18

Telecí maso

Význam telecího masa a jeho použití

Telecí maso patří mezi bílé druhy a je velmi vhodné na přípravu diet
a pro diferencovanou stravu. Má světle růžovou barvu, ledvinka je obrostlá lojem. Syrové maso je cítit po mléce. Telecí maso má velké množství vody a poměrně rychle se kazí, je nutno důkladně kontrolovat jeho kvalitu. Dobře živené kusy mají maso pevné, zmasilé a nejsou vystouplé kosti. Z biologicky hodnotných látek je nejvýznamnější obsah vitamínu „B“. Nejkvalitnější je telecí kýta a z vnitřností jsou nejcennější játra, slezina, brzlík.
 
Rozdělení telecího masa
I. jakostní třída
kýta -
příprava minutek, medailónky, řízky
pečeně (ledvina) - při pečení masa v celku se vždy přidává
                            k jednotlivým porcím pečenou ledvinu
žebírka (nasekaná kotleta – pečeně) - nejčastěji dušení nebo
                            připravujeme jako minutku, velmi často se plní
                            a zde záleží často pouze na fantazii kuchaře
II. jakostní třída         
plec -
nejčastěji na dušení nebo pečení, protýkáme slaninou, párkem
          nebo uzeným jazykem
hrudí - špička, střed, pupek -
plníme základními nádivkami

III. jakostní třída 
krk (karbenátek) -
částečně vykostěný pečeme nebo úplně
                             vykostěný krájíme na kostky a dusíme

koleno
nožičky
oháňka, hlava
kližka
- zaděláváme nebo připravujeme na paprice, cibulovém
            základě, velmi oblíbená je příprava „na způsob bažanta",
            po předvaření lze i smažit
vnitřnosti - srdce, osrdí, jazyk, játra, brzlík

Nádivky       
K telecímu masu se připravují velmi často, k základním patří:
Housková - nakrájíme housky, navlhčíme je mlékem (smetanou), po
                   vsáknutí je spojíme žloutkem vyšlehaným s margarínem
                   (máslem), pepř, muškátový oříšek, sůl a petrželová nať,
                   na závěr přidáme vyšlehaný sníh s bílkem
Holštýnská
- na margarínu orestujeme na nudle nakrájenou šunku,
                   okurky a rajčata, osolíme, zalijeme rozšlehanými vejci
                   a necháme zatuhnout
Pražská - šunku orestujeme na tuku, přidáme hrášek, sůl, pepř, na
                   závěr vše zalijeme rozšlehanými vejci
Karlovarská
-  na margarínu orestujeme na nudle nakrájenou šunku
                   a rajčata, osolíme, zalijeme rozšlehanými vejci
                   a necháme zatuhnout

Diferencovaná strava
Podávání dietních jídel v restauracích se stává samozřejmostí. Nejedná se však pouze o dietní stravování, ale jde stále více o stravu upravenou pro určitou skupinu obyvatel, která z určitého důvodu upravenou stravu vyžaduje. Taková strava se nazývá DIFERENCOVANÁ.

Nejběžněji se jedná o stravování: 
   -    dětí  
   -    starších lidí
   -    lidí v rekonvalescenci
   -    redukční stravování

Ve všech těchto případech je telecí maso z mas jatečních zvířat nejvhodnější, má velký obsah vody, malý obsah tuku a je proto velmi lehce stravitelné.

 

 

 

Vaření telecího masa:

 

Ø      maso v kusu předběžně upravené,

Ø      vkládáme do vařící vody - koření, zelenina, cibule i se slupkou (barva),

Ø      poklice nebo tlaková nádoba,

Ø      vaříme zvolna  (zakalení vývaru ).

 

Vhodné části : hlava, nožičky, krk, hrudí.

 

Podávání vařeného masa :

Ø      studená kuchyně : studená masa (hlava, tlama) s pikantním dresinkem,

Ø      polévky bílé a zdravotní (telecí krém),

Ø      teplý předkrm  (puding z telecího masa, telecí vařené maso, hrášek),

Ø      hlavní jídlo : telecí nožičky s omáčkou VINEIGRETTE  (omáčka - vývar, cukr, sůl, hořčice, petrželka, paštika, cibule, okurka, olej a nastrouhaná vařená vejce).

Podáváme ihned, jinak se snižuje kvalita masa.

 

Zadělávané telecí maso

 

Telecí plec nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vodě. Během vaření přidáme kořenovou zeleninu a cibuli. Okořeníme celým pepřem. Vařené maso z vývaru vyjmeme, přecedíme. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou okořeníme muškátovým květem. Máslovou jíšku procedíme prochladlým vývarem z masa a mlékem. Omáčku provaříme, ochutíme solí a muškátovým květem. Důkladně přecedíme na maso a zjemníme máslem.

 

Přílohy: dušená rýže, vařené těstoviny

 

 

KO:

1)         Vyjmenuj vhodné části telecího masa na vaření.

2)         Popiš přípravu k vaření telecího masa.

3)         Jak  a kdy podáváme vařené telecí maso?

4)         Technologický postup zadělávaného telecího masa.

 

Opakování učiva, v návaznosti na poznatky z OV (přílohy, jednoduché saláty).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Téma : Dušení telecího masa

 

Vhodné části : kližka (nožičky), krk, plec, kýta

 

Telecí na paprice

Omyté maso nakrájíme na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, vložíme nakrájené maso, opečeme, osolíme, okořeníme paprikou, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zalijeme vodou a zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a smetaně. Provaříme půl hodiny, přecedíme na maso.

Přílohy : knedlík houskový, těstoviny vařené, máslové noky, dušená rýže.

 

Další příklady:

Telecí maso dušené s hráškem – kousky (kostky)

Telecí na kmíně – na kousky (kostky)
Telecí kýta na smetaně – díl (kus)
Telecí maso na žampionech  -  kousky (kostky) apod..
 

KO:

1)      Které jsou vhodné části z telecího masa na dušení?

2)      TP telecí na paprice.

 

Téma : Pečení telecího masa

 

Vhodné části : kýta, plec pečeně, hrudí a koleno

 

Telecí pečeně - kus

Omyté telecí maso nakrájíme po vláknech na díly. Maso osolíme, dáme do pekáče na rozsekané telecí kosti a pečeme v troubě za občasného přelévání a dolévání vařící vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zaprášením. Nakonec přeceděnou zjemníme syrovým máslem.

Přílohy . brambory vařené, bramborová kaše, saláty, kompoty.

 

Nadívané telecí hrudí - pečeně plněné

Připravíme si houskovou nádivku : třený základ ze žloutků, muškátový květ, tuk, sůl, pepř, petrželka, máčené kostičky housek v mléce, tuhý sníh z bílků. Do telecí hrudi vyřízneme kapsu, naplníme nádivkou, zašpízujeme, pečeme na rozsekaných kostech, šťávu zahustíme zaprášením.

Přílohy . RUB, saláty, kompoty.

 

Další příklady nádivek :

pražské hrudí (míchaná vejce se šunkou a hráškem)

holštýnské hrudí (míchaná vejce se šunkou, rajčaty, okurek)

karlovarská kýta  (míchaná vejce se šunkou, rajčaty)

 

Další příklady pečených mas:

Plněná telecí ledvina – roláda

Telecí krk pečený

Špikovaná telecí kýta

Telecí koleno na způsob bažanta apod..

KO:

1)       Technologický postup telecí pečeně – kus.

2)       TP houskové nádivky, pražské nádivky.

 

Téma : Příprava telecího masa smažením

 

na smažení používáme kýtu, pečeni, hrudí,

 některé části (hrudí) před krájením a obalováním krátce provaříme,

 maso krájíme přes vlákno na plátky, které naklepeme a okrajové blány nasekneme,

maso osolíme a obalíme v trojobalu nebo v těstíčku,

 smažíme v rozpáleném tuku.

 

 

Smažený telecí řízek

Opláchnuté a osušené maso nakrájíme na řízky. Jednotlivé řízky naklepeme, nasekneme okraje a osolíme. Postupně obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami, zeleninovými saláty a kompoty. Můžeme doplnit plátkem citronu.

 

Pražský řízek

Nakrájené řízky z telecí kýty mírně naklepeme a osolíme. Řízky postupně namáčíme v těstíčku (mléko, hladká mouka, vejce sůl, sterilovaný hrášek).

 Po namočení ihned vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami, zeleninovými saláty a kompoty.

 

Další příklady:

Telecí hrudí smažené

Telecí nožička smažená

Telecí žebírka smažená

 

KO:

1)      TP smažený telecí řízek.

2)      TP pražský řízek

 

Téma : Příprava telecích vnitřností (drobů )

 

Z telecích vnitřností používáme játra, srdce, plíce, jazyk, ledviny, brzlík a mozeček. Předběžná příprava je stejná jako u hovězích vnitřností. Tepelně připravujeme vařením, dušením, zaděláváním a smažením. Játra můžeme připravovat pečením na pánvi a roštu jako minutky. Vnitřnosti připravujeme vcelku, krájíme na kostky, plátky, nudle.

 

Smažený telecí jazyk

Omytý jazyk uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařený jazyk zchladíme studenou vodou. prochladlý oloupeme a krájíme  na šikmé plátky. Plátky vařeného jazyka obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Podáváme ihned po usmažení. Přílohy: RUB , špenátem a zeleninovými saláty.

 

Další příklady:

Mozeček s vejci

Dušená telecí játra na cibulce

Telecí mozeček smažený

Telecí osrdí na vídeňský způsob