pro zobrazení dalšího učiva klikněte zde
Krájení na plátky - závitky
Španělský ptáček
Omyté maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí. Plátky naplníme hranolky slaniny, měkkého salámu, kyselým okurkem a vařeným vejcem. Plátky svineme, složíme do pekáče a nebo do kastrolu, přikryjeme poklicí a v troubě zapečeme, aby se závitky stáhly a nerozbalovaly se. Na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme hladkou mouku a pražíme dorůžova. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, rozšleháme, 1 hodinu provaříme, osolíme a procedíme na zapečené šp. ptáčky. Omáčku dodusíme až je maso měkké.
Přílohy : knedlíky houskový, rýže dušené, vařené brambory
Další příklady:
Frankfurtský závitek
Plátky masa plníme mletým vepřovým masem a krájeným párkem, svineme. Po zapečení zalijeme cibulo - paprikovým základem, dusíme do měkka. Šťáva je zahuštěná moukou rozmíchanou v mléce a smetaně. Provaříme 1/2 hodiny a přecedíme.
Přílohy : knedlík houskový, rýže dušená
Kyjevský závitek
Maso na plátky, naklepat, osolit, naplnit (na silnější nudle krájený měkký salám, kyselý okurek, natvrdo vařené vejce). Svineme, zapečeme v pekáči. Připravíme si cibulo - paprikový základ, zalijeme jim závitky a dusíme do maso do měkka. Maso vyjmeme, šťávu zalijeme vodou, zahustíme hl. moukou rozmíchanou ve smetaně, provaříme 1/2 hodiny a přecedíme. Do omáčky přidáme nadrobno krájenou, vyškvařenou slaninu.
Přílohy : rýže dušená, knedlík houskové, noky
Cikánská hovězí roláda
Plát masa plníme mletým hovězím a vepřovým masem, syrové vejce, krájená kapie, hrášek, sůl a promícháme. Směsí potřeme na plát masa, poklademe nakrájenou slaninou, salámem a cibulí. Srolujeme, upevníme motouzem.Po opečení dusíme na cibulo - paprikovém základu doměkka. Šťávu zahustíme zaprášením.
Přílohy : brambory, rýže
Další příklady : Zbojnický skřivan, Bavorský závitek, Bavorská roštěná
KO: 1) TP španělský ptáček
2) Které další závitky z hovězího masa znáte (vyjmenujte)?