pro zobrazení dalšího učiva klikněte zde

28.11.2010 18:33

 

Krájení  na  plátky -  závitky

Španělský  ptáček

Omyté  maso  nakrájíme  na  plátky,  naklepeme, osolíme  a  potřeme  hořčicí.  Plátky  naplníme  hranolky  slaniny,  měkkého  salámu, kyselým  okurkem  a    vařeným  vejcem.  Plátky  svineme,  složíme  do  pekáče  a  nebo  do  kastrolu,  přikryjeme  poklicí  a  v troubě  zapečeme, aby  se  závitky  stáhly  a  nerozbalovaly  se. Na  oleji  osmahneme  cibuli  dozlatova,  přidáme  hladkou  mouku  a  pražíme    dorůžova.  Cibulovou  jíšku  zalijeme  vodou,  rozšleháme,  1  hodinu  provaříme,  osolíme  a  procedíme  na  zapečené  šp.  ptáčky.  Omáčku  dodusíme až  je  maso  měkké.

Přílohy  :  knedlíky houskový,  rýže dušené, vařené brambory

Další příklady:

Frankfurtský  závitek

Plátky  masa  plníme  mletým  vepřovým  masem  a  krájeným párkem,  svineme.  Po  zapečení  zalijeme cibulo - paprikovým  základem,  dusíme  do  měkka.  Šťáva  je  zahuštěná  moukou  rozmíchanou  v mléce  a  smetaně.  Provaříme  1/2  hodiny  a  přecedíme.  

Přílohy : knedlík houskový,  rýže dušená

 

Kyjevský závitek

Maso  na  plátky,  naklepat,  osolit,  naplnit (na  silnější  nudle  krájený  měkký  salám,  kyselý  okurek,  natvrdo  vařené  vejce).  Svineme,  zapečeme  v pekáči.  Připravíme  si  cibulo -  paprikový  základ,  zalijeme  jim  závitky  a  dusíme  do  maso  do  měkka.  Maso  vyjmeme,  šťávu  zalijeme  vodou,  zahustíme  hl.  moukou  rozmíchanou  ve  smetaně,  provaříme  1/2  hodiny  a  přecedíme.  Do  omáčky  přidáme  nadrobno  krájenou,  vyškvařenou  slaninu.

Přílohy :  rýže dušená,  knedlík houskové,  noky


 

Cikánská  hovězí  roláda

Plát  masa  plníme  mletým  hovězím  a  vepřovým  masem,  syrové  vejce,  krájená  kapie,  hrášek,  sůl  a  promícháme.  Směsí  potřeme na  plát  masa,  poklademe  nakrájenou  slaninou,  salámem  a  cibulí.  Srolujeme,  upevníme  motouzem.Po  opečení  dusíme  na  cibulo - paprikovém  základu  doměkka.  Šťávu  zahustíme  zaprášením.

Přílohy :  brambory,  rýže    

 

Další  příklady : Zbojnický  skřivan, Bavorský  závitek, Bavorská  roštěná

KO:     1)         TP španělský ptáček

            2)         Které další závitky z hovězího masa znáte (vyjmenujte)?