bp vj

11.10.2010 20:08

 

Bezmasé pokrmy z vajec

 

Pro přípravu vaječných pokrmů používáme pouze čerstvá slepičí vejce.

 

Nepodáváme vejce nedokonale tepelně upravená (řídký žloute) pro možnost nákazy salmonelou .

 

Vejce vařená ve skořápce

Vejce vložíme do vařící vody a vaříme :

naměkko - 2 - 3 minuty

nahniličku 4 - 5 minut

natvrdo 9 - 10 minut

 

Vejce vařená bez skořápky

Zastřená vejce - mírně osolenou vodu s octem přivedeme k varu, vložíme do ní hladkou naběračku, do které opatrně vyklepneme vejce tak, aby se nepotrhalo. Vaříme asi 4 minuty. Zastřené vejce má tuhý bílek, žloutek by měl zůstat tekutý.

 

Vejce sázená (volské oko) - 40g  v pánvi na lívance rozpálíme tuk, pozorně vyklepneme vejce, aby se neslil s bílek se žloutkem a pečeme tak, aby se bílek srazil a žloutek zůstal tekutý. Solíme až na talíři.

 

Další pokrmy z vajec

 

Knedlí s vejci - 240g - minutka -  houskové knedlíky nakrájíme na kostky, vložíme je na pánev s rozehřátým tukem a za stálého míchání opečeme. Opečené knedlíky zalijeme rozmíchanými vejci se solí. Jakmile se vejce srazí, vyklopíme na teplý talíř.

Přílohy . saláty, kyselý okurek