bp vj
Bezmasé pokrmy z vajec
Pro přípravu vaječných pokrmů používáme pouze čerstvá slepičí vejce.
Nepodáváme vejce nedokonale tepelně upravená (řídký žloute) pro možnost nákazy salmonelou .
Vejce vařená ve skořápce
Vejce vložíme do vařící vody a vaříme :
naměkko - 2 - 3 minuty
nahniličku 4 - 5 minut
natvrdo 9 - 10 minut
Vejce vařená bez skořápky
Zastřená vejce - mírně osolenou vodu s octem přivedeme k varu, vložíme do ní hladkou naběračku, do které opatrně vyklepneme vejce tak, aby se nepotrhalo. Vaříme asi 4 minuty. Zastřené vejce má tuhý bílek, žloutek by měl zůstat tekutý.
Vejce sázená (volské oko) - 40g v pánvi na lívance rozpálíme tuk, pozorně vyklepneme vejce, aby se neslil s bílek se žloutkem a pečeme tak, aby se bílek srazil a žloutek zůstal tekutý. Solíme až na talíři.
Další pokrmy z vajec
Knedlí s vejci - 240g - minutka - houskové knedlíky nakrájíme na kostky, vložíme je na pánev s rozehřátým tukem a za stálého míchání opečeme. Opečené knedlíky zalijeme rozmíchanými vejci se solí. Jakmile se vejce srazí, vyklopíme na teplý talíř.
Přílohy . saláty, kyselý okurek